Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, ΠΑΡ' ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟ

Ρέκβιεμ για μουσικά σχολεία

Χωρίς σίτιση και δυνατότητα μετακίνησης κινδυνεύουν να μείνουν, μετά τα Χριστούγεννα, οι μαθητές των 42 μουσικών και τριών καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας, εξαιτίας των συνεχών περικοπών και καθυστερήσεων των σχετικών κονδυλίων.
Οδηγούν σε de facto αφανισμό ενός επιτυχημένου εκπαιδευτικού θεσμού Οδηγούν σε de facto αφανισμό ενός επιτυχημένου εκπαιδευτικού θεσμού «Το επόμενο βήμα και η πρακτική κατάληξη είναι η μεταφορά με την ευθύνη των γονιών» επισήμαναν εκπαιδευτικοί και γονείς, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, εκτιμώντας ότι η οικονομική επιβάρυνση ανέρχεται έως και 1.500 ευρώ το σχολικό έτος για την κάλυψη το λιγότερο 2,5 χιλιομέτρων για το Γυμνάσιο και 4 χιλιομέτρων για το Λύκειο.
Παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτικός νόμος σχολείων αυτών προβλέπει τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών τους, όπως και τη σίτισή τους λόγω του υποχρεωτικά διευρυμένου ωραρίου τους, το μέλλον ακόμα και για την ύπαρξη των ίδιων των μονάδων -που αποτελούν ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρότυπο- είναι άδηλο.
Μέχρι τώρα το έργο της δωρεάν σίτισης και μετακίνησης το είχαν αναλάβει οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Με την επιβολή του «Καλλικράτη» η ευθύνη μεταβιβάστηκε στους δήμους αλλά, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των γονέων, «η συνεχής διαδικασία περικοπών και καθυστερήσεων των σχετικών κονδυλίων, αλλά και των αποφάσεων που αφορούν τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων (μετακίνησης και σίτισης)» έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Αγονοι διαγωνισμοί
Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι διαγωνισμοί που διεξάγονται στους δήμους καταλήγουν άγονοι. Τα χρονικά πλαίσια πλέον είναι ασφυκτικά και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα είναι δυνατή η συνέχισή της.
Στην επαρχία κατά κύριο λόγο το έργο αναλαμβάνουν δημόσια και δημοτικά συγκοινωνιακά μέσα, με αναγκαστική τροποποίηση υφιστάμενων δρομολογίων, ενώ το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο δεν αρκεί. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, δε, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, οπότε το έργο καταλήγει σε αναδόχους λεωφορειούχους με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών. Πρόκειται ακριβώς για τη διαδικασία διαγωνισμών που καταλήγουν άγονοι, εφ' όσον δεν εμφανίζονται μειοδότες.
Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, «το υπουργείο μέχρι τις 21/10/2011 έδινε διαβεβαιώσεις πως είναι αποκλειστική ευθύνη των δήμων και 34 μέρες αργότερα, στη Βουλή, η υφυπουργός δήλωσε πως σίτιση δεν μπορεί να υπάρξει». Εν κατακλείδι, όπως επισημάνθηκε, η κατάσταση θα οδηγήσει σε de facto κατάργηση του θεσμού, αφού αναπόφευκτα θα υπάρξει «μεγάλη διαρροή μαθητικού πληθυσμού, τα σχολεία θα φυλλορροούν, θα φθίνουν και θα απαξιωθούν».
Βασικό αίτημα των γονέων, «η νέα παράταση των υπαρχουσών συβάσεων έως τη λήξη της φετινής χρονιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου